Novi jesenji kreditni ciklus

Bez autora
Aug 26 2011

Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede danas je predstavio novu jesenju kreditnu liniju. Radi se o novim konkursima ovog fonda za dodelu sredstava za nabavku sistema i opreme za navodnjavanje, nabavku novih plastenika, staklenika i opreme, novih pčelinjih košnica i opreme u pčelarstvu, kao i o sredstvima za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinove loze i nabavku nove poljoprivredne mehanizacije u ovoj godini. Za kreditnu liniju za nabavku novih sistema za navodnjavanje, čija je vrednost do 5.000 evra, odobravaće se krediti sa grejs periodom od devet meseci i rokom otplate od dve godine. Za opremu čija je vrednost od 5.000 do 15.000 evra, grejs period je godinu dana, a rok otplate 30 meseci. Krediti za plastenike, staklenike i njihovu opremu imaće maksimalan iznos 15.000 evra, dok je najmanji iznos 1.000 evra, sa rokom otplate od tri godine i grejs periodom od 12 meseci. Maksimalan iznos za kredite za podizanje višegodišnjih zasada voća i povrća je 10.000 evra, a najmanji 1.000 evra. Isti uslovi važe i za kreditna sredstava za višegodišnje zasade vinove loze.

Novi kreditni ciklus Fonda za razvoj poljoprivrede AP VojvodinePokrajinski fond za razvoj poljoprivrede danas je predstavio novu jesenju kreditnu liniju.

Radi se o novim konkursima ovog fonda za dodelu sredstava za nabavku sistema i opreme za navodnjavanje, nabavku novih plastenika, staklenika i opreme, novih pčelinjih košnica i opreme u pčelarstvu, kao i o sredstvima za podizanje višegodišnjih zasada voća i vinove loze i nabavku nove poljoprivredne mehanizacije u ovoj godini.

Za kreditnu liniju za nabavku novih sistema za navodnjavanje, čija je vrednost do 5.000 evra, odobravaće se krediti sa grejs periodom od devet meseci i rokom otplate od dve godine. Za opremu čija je vrednost od 5.000 do 15.000 evra, grejs period  je godinu dana, a rok otplate 30 meseci.

Krediti za plastenike, staklenike i njihovu opremu imaće maksimalan iznos 15.000 evra, dok je najmanji iznos 1.000 evra, sa rokom otplate od tri godine i grejs periodom od 12 meseci. Maksimalan iznos za kredite za podizanje višegodišnjih zasada voća i povrća je 10.000 evra, a najmanji 1.000 evra. Isti uslovi važe i za kreditna  sredstava za višegodišnje zasade vinove loze. Sredstva za nabavku poljoprivredne mehanizacije biće odobravana po kamatnoj stopi od dva posto na godišnjem nivou, a maksimalan iznos kredita  je 20.000 evra.

Ovogodišnjem jesenjem kreditnom cikllusu, predhodila je i kreditna linja za izgradnju novih skladišta, nabavku kvalitetnih teladi za tov junadi i nabavku novih protivgradnih mreža. U prolećnom ciklusu odobreno je 253 kreditna zahteva od pristiglih 390.

Za jesenji kreditni ciklus obezbeđeno je oko 1,3 miliona evra, a za ovu godinu očekuje se i do 3,5 milona evra, koje će Fond plasirati u kreditne linije.

Sredstva po ovom konkursu namenjena su za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva. 

Konkursi će biti otvoreni od 28. avgusta do 17. septembra 2011. godine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik